Farma Romanov

Farma ovaca "Romanov" u Rakitovu nadomak Jagodine, bavi se uzgojem i proizvodnjom elitnih priplodnjaka i plotkinja romanovske rase, uz primenu najsavremenijih zootehničkih mera i saznanja iz oblasti genetike i oplemenjivanja rase. Farma je zamišljena da kao elitni nukleus sa genofondom čije se jedinke fenotipski ocenjuju u klasi ER (Elita Rekord) i E (Elita), produkuje novostvorene jedinke za dalju distribuciju u druga reproduktivna ili komercijalna stada. Nadležna ustanova za matičnu evidenciju, izdavanje pedigrea i naučno-tehničku saradnju sa našom farmom je Institut za stočarstvo u Zemunu.

Od 2009. godine se bavimo uzgojem romanovske rase ovaca, nakon perioda čuvanja Württemberger (1987. – 1994. godine) i Ile de France (1994. – 2004. godine) rasa ovaca. Uzgoj ovih predivnih životinja smo započeli naoružani velikim predznanjem i iskustvom na polju ovčarstva, kao i sa ljubavlju i strašću koja ne jenjava od dana kada smo nabavili našu prvu jedinku romanovske rase. U ogromnoj želji za pospešivanjem proizvodnih karakteristika, kao i osvežavanjem krvi romanovske ovce u Srbiji, 1. septembra 2014. godine smo odradili prvi privatni uvoz romanovske rase ovaca u Srbiju iz Republike Češke.

Uveženo stado broji 16 jedinki od čega 4 priplodna ovna iz 3 krvne linije: Relik, Rauch i Romi, kao i 12 plotkinja koje potiču iz 3 krvne familije. Zajedno sa ovcama romanovske rase koje su već bile u našem vlasništvu, naše stado trenutno broji 20 plotkinja i 6 priplodnih ovnova, sa tendencijom proširenja kapaciteta. Fotografije naših jedinki možete pogledati u galeriji.

U cilju nam je da širimo znanje i promovišemo ovu plemenitu rasu na teritoriji Srbije, kao i da kod ljudi stvorimo svest o tome šta je to što nas je zaintrigiralo kod ove carske ovce.

Našu internet prezentaciju na engleskom jeziku možete pogledati ovde.

Kontaktirajte nas i ne ustručavajte se da budete naši gosti, jer uvek ste dobrodošlli!

Vaša farma "Romanov"

Štampa El. pošta